Известие

Collapse
No announcement yet.

Проблем със скоростния лост - голям луфт

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Проблем със скоростния лост - голям луфт

Здравейте,

имам следния проблем.
    Дадох колата на един приятел ( голяма грешка ), който не е много опитен шофьор. В резултат на това е откачил вероятно щангата на скоростите (ако съм с щанги).
    Някакви момчета му помогнали и я закачили обратно, но в момента скоростите са ми като на автобус икарус - с голям луфт
    Някой да се е сблъсквал с такъв проблем и да има идея от какво може да е?
    Last edited by Walker; d.m.y г., 22:18.
    --Alfa Romeo 147 1.9JTD -- Keep walking! --
    sigpic

Не си със щанги, а с жила. Най-вероятно е счупена пластмасовата ябълка в основата на лоста.
    166 2,4JTD 20V Sportronic Edizione collezionisti
    ex 156 2,4JTD; ex 146ti; ex 145 1,6 boxer

Comment

Първоначално публикувано от tonov Покажи съобщение
      Не си със щанги, а с жила. Най-вероятно е счупена пластмасовата ябълка в основата на лоста.
      Благодаря за отговора!
      Лесно ли се стига до нея?
      sigpic

Comment

Първоначално публикувано от Walker Покажи съобщение
        Благодаря за отговора!
        Махаш кожата (на щипки е), под нея ще видиш оребрен гумен маншон. Като го вдигнеш и него, се вижда въпросното чудо.
        166 2,4JTD 20V Sportronic Edizione collezionisti
        ex 156 2,4JTD; ex 146ti; ex 145 1,6 boxer

Comment

Първоначално публикувано от Walker Покажи съобщение
          Благодаря за отговора!
          За да я видиш трябва да свалиш първо маншона на скоростния лост(на щипки е в основата си долу) аз го махам като понадигна лекичко с отверка между пластмасата на конзолата и основата на маншона.Отдолу има една гума,която покрива механизма. Махаш я и можеш да поразгледаш дали има нещо счупено или откачено. Поради остаряване на пластмасата се чупи ябълката или около нея. Ако е счупено нещо става кофти... понеже за да се смени трябва да се сваля отдолу,след като махнеш част от генерацията и може би други части. При мен се беше сцепила на едно място пластмасата и ябълката бягаше. Проблема се реши за сега с една скоба,която държи затворена пластмасата... абе и да обяснявам на дълго и на широко,не значи че при всички е така.. Съвета ми е да огледаш и да измислиш дали може да се "побългари" като при мен. Това естествено не е решение,но предлагам като вариант. Най-добре е да се разглоби отдолу и да се смени с ново,понеже дори да закрепиш сега положението пластмасата е стара е ще се счупи,ако не пак там- на друго място.

Edit: tonov пише по-бързо и ме е изпреварил :P
          sigpic

Comment

Благодаря колеги!
            Утре ще погледна какво е положението и ще действам.
            sigpic

Comment

Колеги, от подобрен проблем (повреден или нерегулиран механизъм на скоростният лост) възможно ли е скоростите да се включват много трудно? и този механизъм ако не е добре смазан или има малко-повече луфт също скоростите да влизат трудно??
              Колега извинявай че ти ползвам темата.
              In God we trust, all others pay cash.
              Alfa Romeo 145 1.3 Boxer - Ex-car
              Оpel Vectra C 2.2i '08 Elegance

Comment

Първоначално публикувано от ves_v8 Покажи съобщение
                Колеги, от подобрен проблем (повреден или нерегулиран механизъм на скоростният лост) възможно ли е скоростите да се включват много трудно? и този механизъм ако не е добре смазан или има малко-повече луфт също скоростите да влизат трудно??
                Колега извинявай че ти ползвам темата.
                Да,възможно това да е проблема. При мен в началото много трудно влизаха,а по-късно и изобщо - 1,2 и задна. Махни маншона и размърдай настрани лоста,то ще се види дали е повредено нещо

Извинявам се и аз на колегата Walker.
                sigpic

Comment

Колега и аз като теб страдах с лоста ама не от приятел а от БРАТ МИ .Вземи си направо чисто нова пластмаса (струва някъде около 40-50 лева).Най-добре махни маншона и разгледай и ако имаш възможност да я качиш на подемник или на канал (иначе неможеш да разглобиш лоста отдолу) разглоби го и го разгледай.От двете страни на скоростният лост има 2 иглени лагерчета,които седят в пластмасата!Ако са се разбили лоста ти става като на Икарус.По-фрапантното в този случай е ,че двете лагерчета са 35 лева и една пластмаска(която играе роля да обере луфта) - 1.5 лева

ИЗВИНЯВАМ СЕ,че спамя и аз в темата ти,но към колегите да попитам - има ли регулаж на жилата някъде отдолу или преди скоростната кутия?

Comment

Първоначално публикувано от chernobila Покажи съобщение
                    Колега и аз като теб страдах с лоста ама не от приятел а от БРАТ МИ .Вземи си направо чисто нова пластмаса (струва някъде около 40-50 лева).Най-добре махни маншона и разгледай и ако имаш възможност да я качиш на подемник или на канал (иначе неможеш да разглобиш лоста отдолу) разглоби го и го разгледай.От двете страни на скоростният лост има 2 иглени лагерчета,които седят в пластмасата!Ако са се разбили лоста ти става като на Икарус.По-фрапантното в този случай е ,че двете лагерчета са 35 лева и една пластмаска(която играе роля да обере луфта) - 1.5 лева

ИЗВИНЯВАМ СЕ,че спамя и аз в темата ти,но към колегите да попитам - има ли регулаж на жилата някъде отдолу или преди скоростната кутия?
                    Реглаж няма, би трябвало всичко да си дойде на мястото ако е поставено правилно
                    0888 232 484 - Бобо Extreme Service
                    sigpic
                    Alfa 145 QV Turbo VS Alfa GTV 3.2 24V 04'
                    Alfa 156 05' 1.9 16V M-JET, Fiat Brava 1.9 JTD , Алфа 164 Super, Alfa 147 JTD малкото GTA, Alfa 155 2.0 16v Super

Comment

еми намясто си е ама явно може и синхронизатора да ми е заминал на 2-ра..както и да е.Стига съм спамил в темата на колегата.Колега разглобявай и казвай какви са пораженията да помагаме

Comment

Първоначално публикувано от tonov Покажи съобщение

точно това е колега, и аз преди време направих тази грешка да дам на един приятел да покара колата той зе че счупи лоста тоест ябълката драпна директно от задна на първа без да освободи бях изумен и си мислех че е единствения случай но явно има и други ремонта ми струваше 30лв
                        Alfa Romeo 159

Comment

......По-фрапантното в този случай е ,че двете лагерчета са 35 лева .......
                          Фрапантно е наистина! Къде си ги гледал тия цени?! 12 лева е парчето!
                          The greatest of all scientific hobbies!

Comment

Пластмасата около скоростния се беше леко счупила, но не това бе проблема. Там където седят тези лагегерчета се беше пукнало и с помощта на една тел го стегнахме за да не се доспука (нова е 40лв в ТиН ). При мен проблема беше в това, че въпросната пластмаса, която се слага на лоста и която струва 2.50 липсваше... Та си взех нова такава и я сложихме без да разглобявам нищо
                            Сега вече си е както преди и да видим колко ще издържи

Общо взето извода от всичко е само един... не си давайте колите на никой
                            Не ми се мисли въпросния приятел как е превключил скоростите и с какво усилие за да направи такава поразия.

П.П. Краси, много ти благодаря за помощта! Жив и здрав да си!
                            Last edited by Walker; d.m.y г., 10:36.
                            sigpic

Comment

всичко идва от навика, че някои свиква на кола които задната е под първа - оттам сатават такива счупвания!

Даването на газ, води до пристрастяване!
                              Alfa Romeo 155 1.8TS by RuBig
                              Volvo V50 2.0D by RuBig

Comment

Working...
                              X